Minden évben sütiket sütök a barátaimnak, ismerőseimnek, idén sem volt ez kivétel. Tavaly portugál csokis kuglófot sütöttem, idén kakaós csigát, egy kis csavarral. Vagyis sok kis csavarral.
Az alaprecept, ha ki szeretnétek próbálni:
550 dkg liszt - vagy amennyit felvesz /itt ez eltér, mert párásabb a levegő/
1 tasak szárított élesztő, vagy 2,5 dkg friss,
1,8 dl tej
3 ek zsír (ettől finom puha és foszlós lesz)
2 tojás
60 dkg cukor
csipet só.
Az élesztőt meg kell futtatni, majd minden hozzávalót összekeverni, bedagasztani, keleszteni.
Töltelékhez:
vaj
kakaópor, cukor ,dió, mák, amit szeretnétek.
Töltés és formázás után pihentetem egy kicsit, majd tojással megkenem.
Fontos, hogy hideg sütőben kell kezdeni a sütést, 180 fokon 20-25 perc alatt megsül.
Téglalap alakúra (vékonyra) nyújtom, megvajazom, megszórom kakaóporral és barna cukorral. Szorosan feltekerem és karácsonyfát csinálok a csigákból, ilyenkor a csigák alján a tésztát összehúzom, hogy ne folyjon ki a töltelék, ez úgysem látszik, de praktikus.
Süléskor persze jobbra dőlhetnek meg balra, de miután behavazza őket a porcukor hó, hamar eltűnnek bendőben:
Vagy koszorút csinálok. Ekkor a feltekert tésztát egyben hagyom, kör alakban lefektetem a sütőpapiros tepsire, mert később már nem lehet átemelni:
Majd elkezdem bemetszeni őket, de nem teljesen, mert akkor még jobban kifolyik a töltelék. Ebből a variációból, mivel eléggé nyitott, sok töltelék kifolyhat, de azért marad benne bőven. A bemetszéseknél a csigákat jobbra és balra, felváltva egymásra fektetem:
Szépen eligazítom és jöhet a sütő:
Íme:
És két kép Csiliről, aki szintén nagyon édes, főleg, hogy mostanában az Eftelingben nyert fánkon szeret kinyúlni: