A Kiri család Hollandiában

A Kiri család Hollandiában

Holland szilveszter

2019. január 01. - Zuzimama

A holland szilveszternek két olyan eleme van, ami Magyarországon nincs, a házi tűzijáték és az oliebol. Ez utóbbi egy fánkszerűség,  ugyanúgy bő olajban sütik ki, mint a szalagos fánkot, és esetleg be is töltik, pl. Nutellával, de a hagyományos sima, illetve mazsolás fánk a legelterjedtebb.

A sima:

oliebollen_3_lr.jpg

A mazsolás:

oliebollen-1-medium.jpg

A szilveszteri fánk szezonja december elején kezdődik, Sinterklaas még itt van, de néhányan már felállítják az oliebol-standokat, és átlagosan 1 euro/fánk áron hozzá lehet jutni a porcukorral megszórt fánkhoz. Természetesen otthon is lehet oliebol-t sütni, én is csináltam, de nekem sosem volt olyan finom, mint a fánkbódéból, ráadásul az egész lakást bebüdösíti az olaj, így inkább én is sorba állok szilveszterkor a kifőzdénél, és megveszem a napi betevő szilveszteri fánkot.

Tegnap az olibol-osnál, amikor már 10 perce álltam sorba, de még csak a fele fogyott el a sornak:

20181231_144831.jpg

Az oliebol sütése, készítése lassan sportággá válik Hollandiában, különböző felületek értékelik a különböző oliebol-okat, és 1-10-ig pontozzák őket. Nekünk szerencsénk van itt Tilburg-ben, mert van egy díjnyertes oliebol sütödénk, amit tavaly 9,5 ponttal, idén pedig 10 ponttal jutalmaztak, és tényleg kiemelkedően finom. Ez a sütöde idén már három helyen kínálja a fánkokat - a képen nem ez a sütöde van, de hozzánk tegnap ez volt a legközelebb.

A pultban az édességek:

20181231_145306.jpg

Az oliebol-ok mellett nagyon kedvelt az appelbeignet, ami almás fánk:

appelbeignets_4f34dd64e89c8.png

A vaníliakrémmel töltött Berliner bol:

img_0693.jpg

És a Belgische wafels, ami vastag belga gofri:

letoltes.jpg

Ezeket vagy így magában, vagy porcukorral, vagy csokiszósszal (esetleg tejszínhabbal) nyakon öntve eszik.

Az oliebol tipikusan téli, szilveszteri édesség, a sütődék is felszívódnak legkésőbb január végén, de néhány helyen fix standjuk van, ahol be lehet szerezni a fánkokat egész évben.

A másik holland szilveszteri szokás, ami nálunk otthon nincs, a házi tűzijáték. Igaz, hogy az utóbbi években elég rendesen megregulázták a holland házi tűzijátékozást, de nem tiltották be, tehát bárki rendezhet házi tűzijátékot a szabályok mentén. Most már csak december 31.-én szabad tűzijátékot rendezni, előtte erre sem volt szabályzat, és persze vannak balesetet is, habár inkább a petárdázásból fakadóan. Mindenesetre vannak akik még jobban akarják szigorítani a tűzijátékot, és vannak akik azért morognak, mert túl sok a szabályzás. Belgiumban sokkal lazábbak a szabályok, ezért a hollandok odajárnak tűzijátékot venni. Innen Tilburg-ből nem kell messzire menni, csak Baarle-Nassau-ig, vagyis Baarle-Hertog-ig, ami egy holland-belga kevert falu. Előbbi a település holland, utóbbi a belga neve.

A szomszéd már egy másik országban él:

a5a83065f2b98c4d1e36bc39c1ae34f9.jpg

 

A térképen:

baarle-nassau_baarle-hertog-en_svg_-e1394389227543.png

Szóval ide járnak a hollandok megvenni a tűzijátékot, mi pedig annyi tűzijátékot nézünk a finom, meleg szobából, amennyit csak akarunk. Tegnap este meséltem el a lányoknak a sztorit arról, hogy mennyire meglepődtünk Pistivel amikor 2009-ben ideköltöztünk és  szilveszterkor elkezdődött a házi tűzijátékozás, és 41 percig abba se hagyták.

Ez a tegnapi tűzijáték egy részlete az ablakból:

Boldog Új Évet kívánunk Mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiricsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr9814526142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása