Kész lett, szép lett, nekem kicsit gejl.
Na jó, nagyon.
De amíg a csajok eszik addig (sem a kuka eszi) nem szólok egy szót sem. A recept felét csináltam meg, de szerintem legközelebb a negyedét csinálom csak meg és nem kakaót használok hanem igazi csokit. Viszont össze lehet dobni 15 perc alatt és egy éjszaka alatt összeáll a dolog, szóval elég expressz a süti.
A recept (fél adaghoz):
40 dkg keksz összetörve
2 tojás felverve
25 dkg olvasztott vaj
1 zacsi vaníliás cukor
2 ek kakaó
1 csésze (2,5 dl) cukor
Összeállítás
Marhulás kötényben
Kiadagoljuk a hozzávalókat, Szasza és Pipi a vajat szelik:
Ezután a vajat egy lábasban megolvasztjuk. Amíg olvad, a kekszet zacskóba tesszük, lefedjük egy konyharuhával és jó alaposan elverjük. Nem kell totál szétverni, csak darabosra.
Közben oszthatjuk az észt is:
A vajba beleöntjük a cukrot és a vaníliás cukrot:
Addig keverjük amíg el nem olvad a vajban.
Beletesszük a kakaót a vajas, cukros masszába:
Felverjük a tojásokat villával:
Lehúzzuk a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy a massza kicsit hűljön. Ha ugyanis a forró masszába beleöntjük a tojást, akkor az megsül. Marieke (akitől a receptet kaptam) azt mondja, hogy úgyis megsül a tojás kicsit, ha hűtöm a vajat, szóval mindegy, ő nem hűti egyáltalán.
Belehalmozzuk a kekszet a masszába:
Jó alaposan belekeverjük a kekszet a masszába, majd bármilyen tálba, formába adagoljuk. (Nem kell kivajazni a formát.) Mi kuglófformát választottunk.
Egy kanál segítségével alaposan bele kell nyomni a masszát a formába, hogy minden levegő kijöjjön a tortából. Egy éjszkára be kell hűteni, majd másnap a formát forró vízbe merítjük így ki tudjuk fordítani a tortát egy tányérra.
Fontos, hogy jó minőségű vajjal és kakaóval dolgozzunk, bár én legközelebb biztosan olvasztott csokit teszek bele kakaó helyett, kevesebb (vagy semennyi) tojást, kevesebb vajat és inkább cukorszirupot fogok bele tenni.