Kicsit Pipivel, még talán Csili is látható.
A menzás paradicsomleves receptje
Kicsit bajban vagyok vele, mert én szemre, ízre, ízlésre főzök, ritkán mérek, de azért megpróbálom leírni.
Először is 1 kanál olajon 1-1/5 kanál lisztet megpirítok (? bocsi, de már nem emlékszem erre a kifejezésre) majd meleg vízzel lassan, kézi habverővel folyton kavarva felöntöm. Megpróbálom csomómentesre keverni. Ha nem sikerül se gond, később kézi turmixszal (ezzel a merülős fajtával) szétmixelem.
Itt lehet kapni fél literes paradicsomsűrítményt, azt szoktam beleönteni ebbe a vizes-lisztes masszába. Ez nem sűrített paradicsom, az a konzerv fajta amit otthon lehet kapni, hanem annál folyósabb állagú paradicsompüré. Ehhez kb. még hozzáöntök 1-1,2 liter vizet, bele egy közepes fej vöröshagyma egészben, tekerős borsmalomból 3 tekerésnyi bors (mert ha erős a csajok reklamálnak, amúgy mehetne még bele). 3 (kisebb fajta) evőkanál (nem vicc) só, 10 evőkanál cukor. Ezek egyike sem lesz elég, de innentől már kóstolni kell, kinek a cukrosabb kinek a sósabb verzió jön be. (Én amúgy az egyik gyerekköptető adagolókanalával adagolom a sót és a cukrot itthon, azokhoz igazodik ez a mennyiség.)
Folyton kóstolni kell és adagolni a cukrot és a sót. Ha jól emlékszem nálunk ebbe a masszába kb. 5 kanál só megy és olyan 13-15 kanál cukor.
Ha forr a leves akkor kiveszem a hagymát, ha kell kézi turmixszal szétcsapom a lisztdarabkákat, mejd bele a betűtészta és kész.
Remélem sikerülni fog a menzai ízesítés, hiszen ha megnézitek, SEMMI az ég egy adta világon nincs ebben a levesben, csak az íze. :D