Hollandiában vannak olyan édességek amiket kifejezetten az őszi/téli időszakban lehet kapni. Ezeket - egy két lelőhely kivételével - tényleg csak ebben az évvégi időszakban lehet kapni. Az alapvető fűszerezésük a speculaas fűszerkeverék vagy az amandelspijs vagyis a mandulás töltelék. A legismertebb őszi édesség a pepernoten.
Ezt az apró, speculaas fűszerezésű édességet osztogatják a Zwarte Pietek is, amikor Sinterklaas érkezik a városba a hajóján, majd a fehér lován körbejár a városban. (Erről bővebben kb. 2 hét múlva.)
A csokibetűk mindenféle méretben és ízvariációban kaphatók, fehércsoki, étcsoki, tejcsoki, mandulás csoki,....
alepvetően a gyerekeknek készül, de itt mindenki gyerek, úgyhogy.....
(Petra, Ádám, Szabina, Alina ... de az összes variációt kiraktam és le is fényképeztem bizonyítéknak!!!)
Ez a mandulás töltelékkel töltött mandulás tészta. (Jaja, de csak így tudom lefordítani rendesen.) Ez az édes krém nem igazán krémszerű, mert sűrűbb a normális krémeknél, amolyan szeletelhető állagú. Nem rossz, csak a harmadik itt töltött karácsony után besokall az ember tőle.
A süti kockára vágva:
Speculaas brokken, vagyis speculaas darabkák (speculaast nem tudom fordítani, max. karácsonyi fűszerkeveréknek):
Kizacskózva így néz ki:
Ezek táblaszerűségek, általában 3 van egy zacsiba becsomagolva. Egyszerűen a "perforáció mentén" széttörik és úgy eszik.
Amandel staaf, vagyis mandulás rúd. Ugyanazzal a mandulás krémmel betöltve, mint a mandulás tészta.
Szétvágva:
Ez a mandulás rúd mini változata, a roomboter banketstaafjes, ugyanaz, mint a rúd, csak kicsiben, kispofájúaknak:
És az elengedhetetlen speculaas keksz, ez az alap tulajdonképpen:
És minden sütike más és más: